Simplification
Simplification
//ukiss-0330

Follow
Dashboard
Entries About Stuff

Hayatilah
Monday, 21 November 2011 | 20:17 | 0 Kawaii ?

Just nak share dekat korang.. Bace sampai abis tau!
From : Farah Aisyah
******************************************************************************
"Orang kata, dengan gambar pun orang boleh buat jahat. Series bahaya. Bukannya kita tahu apa yang mereka buat dengan gambar-gambar kita tu.
Saya, Elena (bukan nama sebenar).
Ramai yang memuja-muja kecantikan saya. Mereka sukakan saya. Owh, saya ramai peminat. Saya begitu berbangga dengan kecantikan yang saya miliki. Saya fikir kecantikan ini perlu saya tonjolkan untuk tatapan seluruh dunia. Mengapa perlu ditutup dan dicover? Saya suka mereka memuji kecantikan saya. Saya rasa dihargai. Saya rasa seronok apabila mata-mata lelaki ini memandang saya.

Tak cukup bersosial di luar, saya bersosial di alam maya. Saya letak gambar saya yang cantik menawan dalam pesbuk. Tanpa pengetahuan saya, mereka stalk saya. Saya tak fikir risiko dia. So, they are free to take my picture. Saya marah-marah kalau ada profile fake gambar saya, saya akan bengang bila orang curi gambar saya but I never realize semua tu start dari saya. Tak ada siapa yang suruh saya letak gambar dalam pesbuk tu. Saya tak kisah letak gambar saya dengan buayafriend saya dalam pesbuk tanpa mengira perasaan kedua orang tua saya. Kalaulah mereka nampak. huhu.

Saya tak tahu kalau orang gunakan gambar saya untuk bomoh-bomohkan saya. Kenakan saya or else. Memang saya tak fikir panjang masa tu.
Saya jadi lain macam. Tak macam dulu. Saya tak tahu pun saya kena buatan orang sehinggalah saya bertemu dengan seorang ustaz. Kalau dulu saya seorang pelajar yang aktif dan selalu cemerlang dalam pelajaran, tetapi lately, pelajaran saya jatuh merudum. Hubungan saya dengan encik buayafriend haru biru.

Kini, saya menyedari risikonya. Ada yang dengki dengan saya. Kecantikan saya dan segala-gala yang ada pada saya. Mereka bencikan kebahagiaan saya dengan buayafriend saya. Sungguh, saya serik untuk letak gambar-gambar saya lagi dalam laman web sosial. Biarlah saya sendiri yang menghargai kecantikan yang Allah kurniakan ini dengan bersyukur kepada-Nya dan bukannya dengan menunjukkan kepada insan lain. "

Kalau lah kita benar-benar menyedari risikonya, kita pasti sentiasa berhati-hati dengan setiap tindak-tanduk kita. Apa guna kecantikan hanya pada luaran namun dalaman tidak berjaga. Bahagia ke twenty-four hours gambar ditatap umum? Distalk oleh orang yang tidak kita kenali. Bahagia apabila ada yang memuji kecantikan?
Ketahuilah sahabatku,segala pujian hanyalah untuk Allah.Kita tidak layak menerimanya sama sekali.Bila2 je Allah boleh tarik nikmat kecantikan tu.

Tundukkan pandanganmu wahai sahabatku,,uhibbukunna fillah ♥



Older Post . Newer Post

Cutely Made by : Ieka Salju | Cute BG : AtiQah
Owned by : AinHanisah
Best View in Google Chrome